Povučeno 11 tona neispravnog mesa

Bez autora
Sep 19 2011

Iako proizvođači mesa i mleka gotovo svakodnevno tvrde da Beograđani jedu zdravu, svežu i hranu visokog kvaliteta, podaci Veterinarske inspekcije za prvih šest meseci ove godine pokazuju nešto drugačiju sliku. Iz prometa je u prestonici povučeno 11.860 kilograma mesa, 3.938 kilograma proizvoda od mesa i 440 litara mleka i mlečnih proizvoda koji su bili neispravni i opasni po zdravlje građana. Inspektori su prilikom kontrole u najvećem broju slučajeva zatekli hranu sa promenjenim mirisom, bojom i ukusom, isteklog roka upotrebe, kao i bez odgovarajuće veterinarske dokumentacije. Inspektori kontrolišu kvalitet sirovina, način na koji se namirnice životinjskog porekla čuvaju i skladište, kao i distribuciju hrane do prodajnih mesta. Od maja do septembra sprovođene su svakodnevne kontrole hrane na pijacama i prodavnicama, kada su uzimani uzorci, koji su se slali na analizu. Prema poslednjim podacima, u prvih šest meseci ove godine sudu je podneto 206 prekršajnih, 140 prijava za privredni prestup i dve krivične prijave za prodaju neispravne hrane životinjskog porekla.

Povučeno 11 tona neispravnog mesaIako proizvođači mesa i mleka gotovo svakodnevno tvrde da Beograđani jedu zdravu, svežu i hranu visokog kvaliteta, podaci Veterinarske inspekcije za prvih šest meseci ove godine pokazuju nešto drugačiju sliku.

Iz prometa je u prestonici povučeno 11.860 kilograma mesa, 3.938 kilograma proizvoda od mesa i 440 litara mleka i mlečnih proizvoda koji su bili neispravni i opasni po zdravlje građana.

Inspektori su prilikom kontrole u najvećem broju slučajeva zatekli hranu sa promenjenim mirisom, bojom i ukusom, isteklog roka upotrebe, kao i bez odgovarajuće veterinarske dokumentacije.

- Naši zaposleni kontrolišu kvalitet sirovina, način na koji se namirnice životinjskog porekla čuvaju i skladište, kao i distribuciju hrane do prodajnih mesta - objašnjava Sanja Čelebićanin, načelnik Veterinarske inspekcije Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

- Od maja do septembra sprovodili smo svakodnevne kontrole hrane na pijacama i prodavnicama, kada smo uzimali uzorke i slali ih na analizu.

Prema poslednjim podacima, u prvih šest meseci ove godine sudu je podneto 206 prekršajnih, 140 prijava za privredni prestup i dve krivične prijave za prodaju neispravne hrane životinjskog porekla.

- Kada inspektori u prodaji zateknu namirnice koje nisu ispravne, one se povlače iz prometa i uništavaju - kaže Čelebićanin.

- Meso kome je istekao rok trajanja pod nadzorom Veterinarske inspekcije uništava se u kafilirijama. U našoj zemlji trenutno rade četiri kafilerije otvorenog i nekoliko zatvorenog tipa koje se nalaze u sklopu klanica.

Osim roka trajanja kontrolišu se i uslovi čuvanja hrane. Neophodno je da se hrana čuva na propisanoj temperaturi, u ispravnoj ambalaži i odgovarajućim rashladnim vitrinama i frižiderima.

- Iz prometa je povučeno i 870 jaja, 222 kilograma ribe i deset kilograma neispravnog meda - dodaje Čelebićanin.

- Takođe, zbog neispravnosti je uništeno i više od dve tone ostale hrane životinjskog porekla.

Prema Zakonu o bezbednosti hrane pravna lica će morati da plate kaznu od 300.000 do tri miliona dinara ukoliko se u njihovim objektima pronađe hrana sa isteklim rokom trajanja. Preduzetnici koji prodaju neispravnu hranu moraće da plate od 250.000 do 500.000, dok će fizička lica koja se ogluše o zakon "iz džepa" morati da izdvoje od 30.000 do 50.000 dinara.

"Bačeno" 70 tona mesa!

Inspekcijske kontrole kvaliteta mesa i mleka u Srbiji dale su šokantne podatke. Uništeno je čak 70 tona mesa i 27,9 tona mesnih prerađevina zbog neispravnosti i opasnosti po zdravlje potrošača! Iz istih razloga iz prometa je provučeno 8.825 litara mleka, 2.609 mlečnih proizvoda, 31.690 jaja, 253 kilograma ribe i 264 neispravne tegle meda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik